Czekoladowy pudding chia

Jeśli lubicie budyń i desery czekoladowe to ten przepis jest idealny dla Was. Łączy w sobie kremowe mleczko kokosowe, zdrowe nasiona i orzechy. Każdy, kto dba o swoje zdrowie i dobry smak powinien tego spróbować!

Chia to ziarenka szałwii hiszpańskiej, które kilka lat temu wróciły do łask i ponownie zagościły na naszych stołach. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo, wapń, selen i błonnik. W przepisach stanowią bazę do pysznych puddingów, mogą być podstawą lekkiego śniadania lub zamiennikiem dla jajek w przepisach roślinnych. Moja ulubiona wersja tych cennych kuleczek, to budyń, który bije na głowę wszystkie inne czekoladowe desery. Sprawdźcie sami!

Czekoladowy pudding chia

2 porcje, szklanka 250 ml

  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka dowolnego słodu
  • 1 łyżka kakao
  • garść orzechów, kostka gorzkiej czekolady

  1. Płynne mleko kokosowe dokładnie wymieszać z ziarenkami chia, ubijać trzepaczką 2-3 minuty.
  2. Wymieszane ziarenka z mlekiem odstawić na min. 8h do lodówki.
  3. Następnie spęczniałe ziarenka przełożyć do misy blendera, dodać kakao, słód i zmiksować. Pudding przelać do dwóch miseczek.
  4. Na wierzchu posypać startą czekoladą i orzechami.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *