Pieczarkowe burgery gryczane

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad do pracy, albo zastanawiacie się, co zjeść na kolację, polecam sprawdzić nowy przepis na gryczane kotleciki pieczarkowe.

Uważam, że kasza gryczana to niezastąpiona królowa wszystkich kasz na świece. Pasuje do potraw na słodko i słono, na zimno i ciepło, nie zawiera glutenu i ma sporo cennego białka. Możecie ugotować kaszę wieczorem, pozostawić do ostygnięcia, rano zalać mlekiem orzechowym i zjeść z łyżką słodkiego syropu, gorzkiego kakao i malinami. Z niepalonej usmażyć pyszne naleśniki. W tym przepisie pokażę Wam jak przygotować z kaszy lunch do pracy, lekką kolację, lub wegetariański niedzielny obiad.

Kaszę i soczewicę najlepiej ugotować minimum 2 godziny wcześniej, żeby zdążyły przestygnąć. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie czarnej soczewicy lub nie macie jej w swojej kuchni, możecie dodać w to miejsce 1/2 szklanki pestek słonecznika.

Pieczarkowe burgery gryczane

Około 12 sztuk, szklanka 250 ml

  • 2 szkl. ugotowanej nieprażonej kaszy gryczanej
  • 1 szkl. ugotowanej czarnej soczewicy
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szkl. oleju
  • 2 szkl. posiekanych pieczarek
  • 1 szkl. startego topinamburu
  • 3 łyżki mąki owsianej lub gryczanej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

  1. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno i odstawiamy na bok.
  2. Posiekane pieczarki obsmażamy na 2 łyżkach oleju (resztę zostawiamy na później) pilnując, aby odparował nadmiar wody z pieczarek.
  3. Kaszę przekładamy do dużej miski i ugniatamy dłonią przez kilka minut, tak, aby delikatnie zaczęła się kleić. Następnie dodajemy resztę oleju, cebulę i czosnek i wyrabiamy jeszcze 5 minut.
  4. Do miski dodajemy pieczarki, soczewicę, topinambur, zioła, sól i pieprz do smaku oraz mąkę i dokładnie mieszamy.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na dużej płaskiej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Z powstałej masy formujemy 12 kulek, rozkładamy je w równych odstępach i delikatnie spłaszczamy.
  6. Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut. Po upływie 20 minut przewracamy kotleciki na drugą stronę i dopiekamy 10-15 minut, aż z każdej strony będą złote i chrupiące.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *