Jaglane batoniki kokosowe

Moja wersja popularnych batoników kokosowych to zdrowy pomysł na drugie śniadanie, deser lub jako przekąska, którą możecie zabrać wszędzie ze sobą.

Kasza jaglana to skarbnica witamin, mikro i makro elementów. Jest wolna od glutenu, świetnie tolerowana przez układ pokarmowy i zawiera sporą ilość błonnika. Po ugotowaniu nadaje się do pieczenia ciast, batoników, kremów i zagęszczania koktajli. Na śniadanie możemy przygotować z niej jaglankę, na obiad wegańskie kotleciki, na kolację dodać do ulubionej sałatki lub nafaszerować pieczone warzywa. Jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to koniecznie spróbujcie tego przepisu!

Jaglane batoniki kokosowe

Foremka kwadratowa 20 cm, szklanka 250ml

  • 1 szkl. nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego (część stała)
  • 1 3/4 szkl. wiórków kokosowych (ok. 150g)
  • 1/2 szkl. mąki kokosowej (ok. 75g)
  • 1/2 szkl. mąki migdałowej lub mielonych migdałów (ok. 75g)
  • 1/4 szkl. ksylitolu lub innego dowolnego słodu
  • 100g gorzkiej czekolady min. 80% kakao
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

  1. Kaszę przesypujemy na sitko, płuczemy zimną wodą i przekładamy do rondelka o grubym dnie. Zalewamy kaszę dwiema szklankami wody, dodajemy 1/4 łyżeczki soli (można pominąć). Doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn około 15-20 minut.
  2. Ciepłą kaszę przekładamy do misy blendera. Dodajemy mleczko kokosowe, wybrany słód i miksujemy dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Przekładamy do dużej miski.
  3. Do masy dodajemy mąkę kokosową, migdałową i wiórki. Następnie wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
  4. Foremkę wykładamy folią spożywczą tak, aby na bokach pozostały kawałki folii do zawinięcia. Masę rozkładamy równomiernie i pozostawiamy na blacie do całkowitego wystygnięcia. Po około godzinie, kiedy masa będzie już w temperaturze pokojowej zawijamy pozostawione wcześniej kawałki folii spożywczej i wkładamy do lodówki na minimum 3h.
  5. Kiedy masa kokosowa stężeje, wykładamy ją z foremki, odwijamy z folii i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym i polewamy nią batoniki.
  7. Całość chłodzimy w lodówce, aż do zastygnięcia czekolady.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *