Chlebek czekoladowy z kokosowym lukrem

Do przygotowania tego chlebka zainspirowała mnie koleżanka, która w swojej diecie całkowicie wystrzega się węglowodanów.

Upiekłam dla niej pyszne, wytrawne, odpowiednio wilgotne ciasto czekoladowe z lukrem kokosowym. Jesteście ciekawi? To dobrze, po spróbowaniu tego ciasta na pewno zapamiętacie je na długo.

Chlebek czekoladowy i lukier kokosowy

Foremka prostokątna 26 x 12 cm, szklanka 250ml

  • 1 szkl. mąki kokosowej
  • 1/4 szkl. kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (używam bezglutenowego)
  • 1/4 szkl. oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego (część stała)
  • 1/4 szkl. wody kokosowej (oddziela się od stałej części mleczka)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu (w wersji bezcukrowej pomijamy ksylitol)
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. pasty kokosowej
  • 1/4 szkl. mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • kruszone ziarna kakowca do posypania

  1. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Blaszkę obficie smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy w wysokim naczyniu z odrobiną soli i opcjonalnie ksylitolem, kiedy będą już puszyste dodajemy po jednym żółtku nadal miksując na najwyższych obrotach. Odstawiamy na bok.
  3. Mleczko, olej i wodę kokosowy przekładamy do miski i mieszamy aż powstanie gładka emulsja.
  4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia starannie łączymy z emulsją kokosową.
  5. Następnie dodajemy masę jajeczną w trzech częściach delikatnie mieszając wszystko łyżką.
  6. Powstałe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
  7. Kiedy ciasto wystygnie w rondelku umieszczamy pastę kokosową, mleczko kokosowe, ziarenka wanilii i sok z cytryny. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Gotowy, jeszcze ciepły i bardzo gesty lukier nakładamy na ciasto. Całość posypujemy kruszonymi ziarnami kakaowca. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez min. 1h aż do stężenia lukru.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *