Jak smakuje lato?

Jeśli musiałabym wskazać ulubiony owoc, to pewnie nigdy nie zdecydowałabym się, który jest moim numerem jeden. 

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego ciasta. Nieczęsto mogę korzystać z wolnych weekendów, kiedy jednak mam taką okazje, staram się spędzić ten czas na zasłużonym odpoczynku. Popołudniowa kawa smakuje najlepiej w towarzystwie kawałka puszystego ciasta z owocami. Wiem na pewno, że truskawki z rabarbarem niezależnie od pory roku, przypominają mi o ciepłych letnich wieczorach.

13334564_1176501382374422_262749432_o

Przepis na ciasto jest prosty i szybki w wykonaniu.
Będzie smaczne z każdymi owocami.
Należy tylko zachować podane proporcje.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem
foremka 25 x 40 cm, szklanka 250 ml

  • 6 całych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 3 szklanki pokrojonych owoców (u mnie truskawki i rabarbar)
  • pół szklanki dżemu morelowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  1. Piekarnik rozgrzać do 175°C, foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubić z cukrem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy.
    Następnie delikatnie wlać olej, cały czas mieszając na wolnych obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszać obie mąki
    i proszek do pieczenia. W dwóch turach przesypać sypkie składniki
    do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką aż do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto wylać równomiernie na blaszkę. Na wierzchu rozłożyć umyte i pokrojone owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku przez
    około 1 godzinę, do suchego patyczka. Ostudzić ciasto w blaszce.
  4. W rondelku zagotować dżem, sok z cytryny i cukier aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia odstawić na około 5 minut.
    Glazurę rozsmarować łyżką lub pędzelkiem na wystudzonym cieście.

13324272_1176495089041718_1949420825_o

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *