Walentynkowy tofurnik truskawkowy

Jaki jest Wasz ulubiony przepis na ciasto? Jeśli ciągle nie możecie się zdecydować, to jestem pewna, że po przygotowaniu tego tofurnika, będziecie bez wahania odpowiadali, że to waśnie ten, jedyny, ulubiony!

Każdy sernik ma w sobie odrobinę magii. Nie ważne czy mówimy o tych klasycznych z sera, czy o nowoczesnych tofurnikach. Mój nie dość, że ma w sobie mus z pysznych truskawek, to jeszcze nie użyłam do jego przyrządzenia ani grama białego cukru! Jest idealnie kremowy, delikatny, nie za słodki i wyrazisty w smaku. Czy może być coś lepszego od zdrowego deseru, który w dodatku cieszy oko i praktycznie przygotowuje się sam? Chyba nie, zatem szybciutko do sklepu po tofu i bierzemy się do pracy!

Tofurnik truskawkowy

Foremka okrągła 20 cm, szklanka 250ml

  • 1/2 szkl. migdałów
  • 1/8 szkl. daktyli (4 sztuki)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 300g tofu
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
  • 1 szklanka musu truskawkowego (dwie łyżki odkładamy do dekoracji)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka stewii (można zastąpic łyżką ksylitolu)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 400ml mleczka kokosowego (cześć stała, wychodzi ok.300 ml)
  • 2 łyżeczki agaru

IMG_1859

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut.
  2. Odsączone daktyle, orzechy i olej umieszczamy w kielichu blendera lub w rozdrabniaczu i miksujemy przez 2 min.
  3. Spód tortownicy wykładamy folią spożywcza i wyklejamy go powstałą grudkowatą masą. Wstawiamy foremkę na chwilę do lodówki.
  4. Tofu, sok z cytryny, mus truskawkowy, ekstrakt waniliowy, ksylitol i stewię przekładamy do wysokiej miski i miksujemy blenderem tak, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki w gęstą masę.
  5. Stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w rondelku. Kiedy mleczko się rozpuści dodajemy agar, dokładnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia.
  6. Gorące mleczko z agarem przelewamy do miski z masą z serka sojowego i ponownie krótko miksujemy blenderem.
  7. Powstałą mieszankę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
  8. Z pozostałego musu małą łyżeczką nakładamy kropelki na wierzchu ciasta. Następnie przeciągamy zanurzoną wykałaczkę po wszystkich plamkach, aby na wierzchu powstały truskawkowe serca.
  9. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

IMG_1861

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *