Wegańskie tiramisu

Przyznam szczerze, ze nigdy nie przepadałam za ciastami z kremem. Zawsze masa była za słodka, za tłusta, po prostu niedobra.

Po latach dobrym rozwiązaniem okazały się tarty z budyniem i owocami. Budyń nigdy mnie nie zawiódł. Przygotowanie takiego ciasta to chwila, która warto poświecić dla efektu końcowego. Odkąd nie jadam produktów mlecznych myślę o tym jak je zastąpić w swoich przepisach. Co z serkiem mascarpone? Niestety nawet najlepszy pudding roślinny czy jogurt nigdy nie odtworzy tego smaku. Wyszukałam cała masę przepisów na serki z orzechów, ale cały czas to nie było to.
Chciałam zrobić wegańskie tiramisu wykorzystując silken tofu, o którym wcześniej dużo czytałam. Samo w smaku to właściwie żadna rewelacja, ale to co możemy z niego wyczarować przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Strzałem w dziesiątkę okazał się dodatek ubitego mleczka kokosowego. Jest puszyste i kremowe, ale samo w sobie trochę zbyt lekkie, żeby oszukać nas, ze jest włoskim serkiem. Wszystko to z dodatkiem wanilii, przełożone biszkoptami w kawie i likierze migdałowym niczym nie różniło się od oryginału. Powiem więcej, było lepsze. Posypane gorzkim kakao nie wzbudziło niczyich wątpliwości, ze może być oszukane 🙂 Na koniec najważniejsze, cały proces przygotowania deseru trwa nie dłużej niż 20 min. Po dwóch godzinach chłodzenia w lodowce jest gotowy do zjedzenia.

image

Wegańskie tiramisu

Foremka okrągła 22 cm, szklanka 250ml

  • 340g silken tofu
  • 500ml mleczka kokosowego (cześć stała)
  • łyżka soku z cytryny
  • laska wanilii
  • 1/3-1/2 szklanki ksylitolu (według własnych upodobań)
  • 4 łyżeczki kawy + 4/5 szklanki wody
  • 4 łyżki likieru migdałowego
  • 20 podłużnych biszkoptów (najlepsze domowe, samodzielnie upieczone)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  1. Zalewamy kawę rozpuszczalna wrzątkiem i odstawiamy, żeby ostygła.
    Tofu miksujemy blenderem z ksylitolem i sokiem z cytryny.
  2. Stałą cześć mleczka kokosowego ubijamy mikserem, na końcu dodajemy ziarenka wyłuskane z wanilii. Porcjami, po dwie czubate łyżki dodajemy ubite mleczko do tofu cały czas mieszając mikserem. Sprawdzamy czy jest słodkie, tak jak lubimy i czy nie trzeba dodać jeszcze odrobiny soku z cytryny dla podbicia smaku. Teraz masa będzie dosyć rzadka, ale nie przejmujcie się, wszystko po schłodzeniu będzie tak, jak trzeba.
  3. Do przestudzonej kawy dodajemy likier migdałowy. W tak przygotowanym ponczu nasączamy biszkopty. Należy zanurzyć biszkopt z jednej i drugiej strony, tak aby lekko nasiąkł. Nie za mocno, nie mogą się rozpadać.
  4. W szklanej formie układamy pierwsza warstwę biszkoptów i przykrywamy je równomiernie 1/3 porcji kremu. Kolejno robimy tak jeszcze dwie warstwy, biszkopty, krem, biszkopty, krem.
  5. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 2h.
  6. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao na wierzchu.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *