Korzenna tarta pekanowa

Jesienna aura zaczyna wypełniać nasze domy. Chłodne i ciemne wieczory wymagają korzennego doładowania. Dziś na deser przygotowałam dla Was placek pekanowy z porzeczkami. To polska wariacja na temat klonowego przysmaku z USA, spróbujecie?

Sezon na przeczki jest krótki, więc polecam Wam zamrozić trochę tych kwaśnych kuleczek, a na pewno nie pożałujecie tej decyzji. Czarne i czerwone są równie bogate w witaminę C, której codzienne uzupełnianie pozwala uniknąć jesiennych infekcji. Spód do ciasta z pomocą blendera zrobicie w kilka chwil. Nadzienie wypełnione jest produktami, które zazwyczaj znajdują się w Waszych lodówkach i szafkach. Zatem bierzemy się do pracy?

Placek orzechowo-porzeczkowy

foremka 22 cm, szklanka 250 ml

  • 1 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/4 szkl. oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szkl. syropu klonowego
  • 1 łyżka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • 1 szkl. dowolnych miękkich* orzechów
  • 1 1/2 szkl. porzeczek
  • 1/2 szkl. pekanów

*miękkie orzechy: włoskie, pekany, nerkowce

1. Wszystkie składniki na spód zmiksować w malakserze. Ciastem wykleić foremkę i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut.
2. Syrop, skrobię, wanilię, sól, miękkie orzechy i gałkę muszkatułową zmiksować w malakserze. Do masy dodać owoce i delikatnie wymieszać.
3. Pastę rozsmarować na podpieczonym spodzie. Na wierzchu rozłożyć orzechy. Piec 30 minut w 180 stopniach.
4. Po wystudzeniu schować do lodówki. Podawać schłodzone.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *