Pikantny krem z pieczonej papryki i pomidorów

Orzeźwiająca, słodka, pikantna i sycąca. Taka jest właśnie kremowa zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Zaczął się właśnie sezon na czerwone warzywa, więc korzystajcie, póki smakują najlepiej. 

Energetyzująca zupa jest nie tylko pyszna, ale także pełna witamin i składników odżywczych. Czy wiecie, że niedoceniana papryka zawiera prawie pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna, a pomidor to bogactwo potasu, który pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu? Ponadto karotenoidy, które nadają im intensywnie czerwony kolor, to silne przeciwutleniacze, które eliminują wolne rodniki. Kapsaicyna zawarta w papryczce chilli przyspiesza metabolizm i powoduje większe wytwarzanie ciepła, co pozwala na efektywne ochłodzenie ciała podczas upału i rozgrzanie w czasie pierwszych jesiennych chłodów.

Mam nadzieję, że biegniecie już na bazarek po świeże składniki i bierzecie się razem ze mną do pracy. Do dzieła!

Pikantny krem z pieczonej papryki i pomidorów

4 porcje, szklanka 250 ml, blender ręczny

  • 3 czerwone papryki
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • papryczka chilli
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • garść listków kolendry

  1. Papryki opiekamy z każdej strony nad ogniem przez około 15 minut, aż skórka stanie się czarna, a miąsz miękki i słodki. Gorące, opieczone papryki przekładamy do dużego woreczka strunowego lub pojemnika, szczelnie zamykamy i zostawiamy na kolejne 15 minut, aby zaparowały.
  2. W międzyczasie w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut.
  3. Paprykę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Podsmażamy jeszcze kilka minut na najmniejszym gazie.
  4. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 5 minut, aż wszytskie warzywa będą miękkie.
  5. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy kolejne 10 minut.
  6. Garnek zestawiamy z ognia i miksujemy dokładnie zupę blenderem ręcznym. Krem ponownie ustawiamy na gazie, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy syrop i sok z limonki, doprowadzamy do wrzenia.
  7. Gotową zupę podajemy bardzo gorącą. Dobrze smakuje posypana kolendrą i skropioną sokiem z limonki. Jeśli lubicie, jako dodatek do zupy, idealnie sprawdzą się kukurydziane nachosy. Smacznego!

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *