Tarta z pomidorami i bazylią

Kolorowe pomidorki koktajlowe inspirują mnie, ilekroć mijam je na sklepowej półce. Tak było również tym razem. Ponownie oszalałam na punkcie różnokolorowych kuleczek i przygotowałam dla Was idealną kolację lub lunch do pracy. 

Ciasto jest wolne od glutenu, masa kremowa i charakterystyczna. Czuć aromat przypraw i delikatną bazylię. Po upieczeniu pomidorki są słodkie i rozpływają się w ustach.

Pomidorowa tarta bez glutenu

Forma do tarty 25-28 cm, szklanka 250 ml

  • 1 szkl. mąki z ciecierzycy
  • 1 szkl. mąki jaglanej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • 500 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • pęczek bazylii
  • 6 wiejskich jajek
  • 1 szkl. płynnego mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

  1. Roztopionym olejem wysmarować foremkę do tarty.
  2. Mąkę z ciecierzycy, jaglaną i ziemniaczaną wymieszać z solą i dodać roztopiony olej. Dokładnie wymieszać.
  3. Dodać zimną wodę do grudkowatej masy i zagnieść ponownie.
  4. Ciastem wyłożyć formę do tarty (możecie wykleić małymi kawałeczkami lub rozwałkować powstałe ciasto.
  5. Lekko ponakłówać widelcem i podpiec przez 10-15 minut w 180 stopniach.
  6. Jaja i mleko kokosowe wymieszać trzepaczką z solą, pieprzem i gałką.
  7. Przekrojone na pół pomidory i listki bazylii rozłożyć równomiernie na podpieczonym spodzie.
  8. Na pomidorki wylać masę jajeczną i piec tartę przez kolejne 30-40 minut.
  9. Podawać ciepłe, najlepiej w towarzystwie sałaty z oliwa i octem balsamicznym! Po ostudzeniu możecie spokojnie ponownie odgrzewać tartę.

 

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *