Karmelowe Banoffee

Ten przepis jest doskonałym pomysłem jeśli macie tylko 10 minut i ochotę na coś słodkiego. Czy znacie pyszne, kremowe i jednocześnie zdrowe ciasto?

Przedstawiam Wam odmienione banoffee pie z kawową śmietanką i gorzką czekoladą  Zamiast karmelu jest lekko słony orzechowo-daktylowy spód, który w stu procentach może równać się do krówkowego kremu z puszki. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać? 🙂

Banoffee Pie

tortownica 18cm, szklanka 250 ml

  • 1/3 szkl. daktyli
  • 1 i 1/3 szkl. migdałów
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki espresso
  • 2 kostki gorzkiej czekolady dobrej jakości

1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawiać na 10 minut.
2. Migdały, sól, olej i odsączone daktyle zmiksować w malakserze. Kleistą masę wyłożyć na spód foremki.
3. Banana pokroić, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć na spód.
4. Śmietankę ubić razem z espresso. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę syropu klonowego, żeby przełamać goryczkę kawy.
5. Gotowy krem wyłożyć na banany i zetrzeć czekoladę na wierzch. Schłodzić minimum godzinę w lodówce.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *