Pieczarki faszerowane szpinakiem

Czy istnieje bardziej bezbłędne połączenie niż pieczarka ze szpinakiem? Tak, ale tylko jeśli dodamy do nich jeszcze sos pomidorowy.

Delikatne kapelusze wypełnione aromatycznym farszem, do przygotowania których potrzebujecie nie więcej, niż 30 minut. Kolejny smaczny przepis, który oszczędzi Wam czasu na przygotowywanie jedzenia. Słodko-kwaśny sos pomidorowy doskonale podkreśli i zaakcentuje smak grzybów. Zielone listki szpinaku, które możecie znaleźć w sklepach przez cały rok, świeże lub mrożone, to dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Poza tym w znajdziecie w nim także witaminę C, wapń i antyoksydanty.

Pieczarki faszerowane szpinakiem

2 porcje, szklanka 250 ml, foremka do zapiekania

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 250g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 szkl. tłustej śmietanki kokosowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdzowych (można pominąć)
  • 1 szkl. pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Szpinak płuczemy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Podsmażamy liście przez ok. 5 min raz na jakiś czas mieszając, powinny znacznie zmniejszyć swoją objętość.
  3. Na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mleczko kokosowe i dusimy przez kilka minut. Pod sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i mieloną gałką.
  4. Pieczarki myjemy i delikatnie usuwamy nóżki grzybów, kapelusze układamy w foremce. Wypełniamy je równo szpinakiem. Wsuwamy naczynie do piekarnika na 10 min.
  5. Do małego garnka przekładamy pomidory, ocet i syrop. Zagotowujemy sos i zmniejszamy ognień. Przykrywamy pokrywką zostawiając odrobinę miejsca dla uciekającej pary i gotujemy 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec solimy do smaku.
  6. Wyciągamy pieczarki. W miseczce mieszamy migdały i płatki. posypujemy z wierzchu i wstawiamy na kolejne 5-10 minut i podwyższamy temperaturę do 200 stopni.
  7. Gotowe pieczarki podajemy z dużą ilością sosu.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *