Cukiniowy makaron z dyniowym pesto z rukoli

Dziś zaproponuje Wam prosty przepis na lekki makaron zrobiony z cukinii. Dodatek dyniowego pesto z rukoli doda ciekawego smaku i wzmocni Wasze organizmy po zimie.

Wiosenna pogoda za oknami zaczyna wypełniać moją kuchnię. Zielony kolor na talerzu cieszy oko i pomaga uzupełnić siły. Sos do makaronu wzmocni Waszą odporność i pomoże poprawić ogólną kondycję organizmu. Rukola to niepozorny chwast, który zawiera sporo witaminy C, witaminę A, K i kwas foliowy. W pestkach dyni znajdziemy wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. Czosnek, czyli naturalny antybiotyk, pomoże Wam uniknąć lub wyleczyć się z wczesnowiosennych infekcji. No i na koniec niedoceniany olej rzepakowy, którego nierafinowana wersja, to źródło kwasów omega 3 i 6 oraz beta-karotenu.

Cukiniowy makaron z dyniowym pesto z rukoli

2 porcje, szklanka 250 ml

  • 1/4 szkl. pestek z dyni + 1 łyżka do dekoracji
  • 1 szkl. listków rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ szkl. nierafinowanego oleju rzepakowego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 duża cukinia
  • sól
  • obieraczka

 

  1. Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu i prażymy pestki słonecznika przez kilka minut, aż zaczną pięknie pachnieć i staną się lekko rumiane. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Cukinię myjemy pod wodą, kroimy na pół i delikatnie łyżeczką wyjmujemy miąsz ze środka. Wydrążone łódeczki z cukinii kroimy wzdłuż obieraczką, powstaną cienkie, długie wstążki makaronu z cukinii.
  3. Rukolę, czosnek, skórkę i sok z cytryny, pestki i szczyptę soli umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy przez minutę. Następnie dodajemy olej i miksujemy jeszcze chwilę, próbujemy czy wystarczy soli, dodajemy pieprz do smaku i odstawiamy na bok.
  4. Do zagotowanej i osolonej wody wrzucamy wstążki z cukinii na 60 sekund, tak aby lekko się zagrzały i delikatnie zmiękły. Odlewamy wodę, przekładamy do miski. Jeśli nie chcecie jeść makaronu od razu, trzeba najpierw przelać go zimną wodą.
  5. Dodajemy pesto do miski, rozkładamy na dwie porcje, posypujemy pestkami dyni i zjadamy ze smakiem!

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *