Orzechowe serniczki cytrusowe

Dziś mam dla Was deser, na który naprawdę warto poczekać. Niesamowite serniczki z nerkowców o cytrusowo-waniliowej nucie, która skusi nie jednego surowego krytyka.

Jeśli tylko zaczekacie na namięknięcie orzechów, zobaczycie sami, że do przygotowania tego deseru nie potrzeba żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Wrzucamy wszystko do blendera 1-2-3… Jesteście gotowi? Zaczynamy!

Orzechowe serniczki cytrusowe

6 małych foremek, szklanka 250 ml

  • 1/4 szkl. suszonych fig
  • 1/2 szkl. migdałów
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. orzechów nerkowca
  • 1/4 szkl. mleka kokosowego (w temperaturze pokojowej, płynne)
  • 2 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • 1/4 szkl. soku wyciśniętego z grejpfruta
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

  1. Dzień wcześniej (najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na całą noc) zalewamy nerkowce wodą mineralną i zostawiamy do namoczenia w chłodne miejsce.
  2. Rano moczymy figi w gorącej wodzie przez 10 minut.
  3. Migdały przesypujemy do blendera, dodajemy odsączone figi, sól i rozdrabniamy wszystko tak, aby powstała gruboziarnista masa.
  4. Dzielimy po równo na 6 foremek, lekko ugniatamy łyżką lub palcami.
  5. W misie blendera umieszczamy namoczone nerkowce, roztopiony olej, mleczko kokosowe i ksylitol. Miksujemy aż do osiągnięcia gładkiej i kremowej konsystencji.
  6. Następnie dodajemy sok cytryny i grejpfruta, ziarenka wyłuskane z wanilii i miksujemy jeszcze chwilę, teraz masa stanie się jaśniejsza i puszysta.
  7. Masę przelewamy równo do foremek i chłodzimy w lodówce minimum 12h.

Author: MS

Gotuje od kiedy pamięta. Próbuje, szuka nowych smaków i niestandardowych rozwiązań. Jest zafascynowana kuchnią roślinną, którą zaraża wszystkich swoich przyjaciół. Wykorzystuje nieoczywiste produkty, z których przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *