Dziś mam dla Was deser, na który naprawdę warto poczekać. Niesamowite serniczki z nerkowców o cytrusowo-waniliowej nucie, która skusi nie jednego surowego krytyka.
Jeśli tylko zaczekacie na namięknięcie orzechów, zobaczycie sami, że do przygotowania tego deseru nie potrzeba żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Wrzucamy wszystko do blendera 1-2-3… Jesteście gotowi? Zaczynamy!
Orzechowe serniczki cytrusowe
6 małych foremek, szklanka 250 ml
- 1/4 szkl. suszonych fig
- 1/2 szkl. migdałów
- szczypta soli
- 1/2 szkl. orzechów nerkowca
- 1/4 szkl. mleka kokosowego (w temperaturze pokojowej, płynne)
- 2 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego
- 1-2 łyżeczki ksylitolu
- 1/4 szkl. soku wyciśniętego z grejpfruta
- 1 łyżka soku z cytryny
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- Dzień wcześniej (najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na całą noc) zalewamy nerkowce wodą mineralną i zostawiamy do namoczenia w chłodne miejsce.
- Rano moczymy figi w gorącej wodzie przez 10 minut.
- Migdały przesypujemy do blendera, dodajemy odsączone figi, sól i rozdrabniamy wszystko tak, aby powstała gruboziarnista masa.
- Dzielimy po równo na 6 foremek, lekko ugniatamy łyżką lub palcami.
- W misie blendera umieszczamy namoczone nerkowce, roztopiony olej, mleczko kokosowe i ksylitol. Miksujemy aż do osiągnięcia gładkiej i kremowej konsystencji.
- Następnie dodajemy sok cytryny i grejpfruta, ziarenka wyłuskane z wanilii i miksujemy jeszcze chwilę, teraz masa stanie się jaśniejsza i puszysta.
- Masę przelewamy równo do foremek i chłodzimy w lodówce minimum 12h.